Comisia națională pentru consultări și negocieri colective a examinat proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

02.11.2018
Comisia națională pentru consultări și negocieri colective a examinat proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

Membrii Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective s-au întrunit la 1 noiembrie într-o ședință extraordinară. Pe agenda discuțiilor a fost inclusă examinarea proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

În cadrul ședinței, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu a prezentat proiectul de lege, care urmează să schimbe esențial sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Acesta prevede schimbarea modalității de stabilire a salariilor, simplifică structura salariului și asigură majorarea salariilor pentru bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale şi pentru autorităţile publice locale. Noul sistem va fi unul mai simplu și va garanta majorări anuale. În urma implementării reformei nimeni din populația aptă de muncă nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum a fost până în prezent.

Prezentarea a fost  urmată de o sesiune de întrebări/răspunsuri privind aspectele ce țin de mecanismul de stabilire a salariilor, modalitatea de gradare a treptelor de salarizare, precum și costurile de implementare a noului sistem de salarizare.

Membrii comisiei au susținut proiectul, menționând că acesta este unul necesar și mult așteptat, care va aduce claritate în sistemul de salarizare a angajaților din sectorul bugetar și va asigura o echitate prin stabilirea unui sistem unitar de salarizare.

În același timp,  au fost înaintate unele propuneri în vederea îmbunătățirii sistemului de salarizare, care vor fi examinate suplimentar la definitivarea proiectului.

 

 

rsz_img_1254.jpg
rsz_img_1258.jpg
rsz_img_1264.jpg
rsz_img_1266.jpg
rsz_img_1268.jpg