Partenerii sociali din Republica Moldova, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Muncii, au semnat Programul de Ţară privind Munca Decentă

19.02.2016
Partenerii sociali din Republica Moldova, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Muncii, au semnat Programul de Ţară privind Munca Decentă

Semnarea Programului de Ţară privind Munca Decentă pe anii 2016-2020 a avut loc în cadrul unui eveniment consacrat marcării în Republica Moldova a Zilei Mondiale a Justiţiei Sociale, acest eveniment având scopul să crească gradul de conştientizare în materie de justiţie socială.

La eveniment au participat: Gheorghe Brega, Viceprim-ministru pe probleme sociale, Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU în Republica Moldova/Reprezentanta Rezidentă PNUD, Heinz Koller, Director Regional pentru Europa şi Asia Centrală a OIM, Antonio Graziosi, Director DWT/CO-Budapesta, Stela Grigoraş, Ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, Oleg Budza, Preşedinte al CNSM, Leonid Cerescu, Preşedinte al CNPM şi alţi reprezentanţi ai partenerilor sociali şi instituţiilor de stat din Moldova.

Programul de Ţară privind Munca Decentă a fost semnat de către Stela Grigoraş, Ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, Oleg Budza, Preşedinte al CNSM, Leonid Cerescu, Preşedinte al CNPM şi din partea OIM de către dl Heinz Koller.

Programul de Țară privind Munca Decentă reprezintă un cadru de planificare pe termen mediu, care ghidează activitatea OIM, într-o țară, în conformitate cu prioritățile și obiectivele convenite cu partenerii sociali.

Gheorghe Brega, viceprim-ministru pe probleme sociale, a menționat că autoritățile moldovenești depun eforturi astfel încît principiile justiției sociale să fie respectate, iar cetățenii să poată beneficia de șanse egale pentru a se dezvolta armonios. În acest context, Programul va contribui la o mai bună realizare a dezideratelor respective.

“Este important ca în Republica Moldova să existe componentele necesare în vederea construirii unui prezent și a unui viitor decent pentru cetățenii țării, să fie redus nivelul de sărăcie, să fie îmbunătățită calitatea sistemului de justiție socială, iar acest lucru poate fi obținut prin intensificarea colaborării partenerilor sociali”, a precizat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU în Republica Moldova.

Potrivit lui Heinz Koller, director regional pentru Europa și Asia Centrală a OIM, în contextul provocărilor legate de globalizare și a situației social-economice din regiune, implementarea prevederilor Programului va da impuls pentru a îmbunătăți calitatea vieții moldovenilor.

La rândul său, Oleg Budza, președintele CNSM, a precizat că semnarea acestui Program este o acțiune foarte importantă exprimîndu-și speranța că acesta va contribui la eficientizarea dialogului social din țara noastră.

Pe de altă parte, liderul sindical s-a arătat îngrijorat de situația privind intenția de a introduce moratoriul la efectuarea controalelor la întreprinderi, fapt ce contravine normelor internaționale în domeniul securității și sănătății în muncă și a cerut autorităților să întreprindă acțiuni concrete pentru a nu admite acest lucru.

Referindu-se la noul Program de Țară, Leonid Cerescu, președintele CNPM, s-a arătat convins că acesta va conduce la progresul economic, la îmbunătățirea mediului de afaceri din țară dar și la diminuarea economiei informale.

Prioritățile strategice și rezultatele stabilite în Planul de implementare al Programului, vor fi monitorizate pe parcursul anilor 2016–2020, ca și acțiune comună a autorităților și partenerilor sociali din Republica Moldova și Organizația Internațională a Muncii.

Programul ţine cont de agendele de dezvoltare naționale și internaționale, cum ar fi Cadrul de Parteneriat: Organizația Națiunilor Unite — Republica Moldova pentru 2013-2017, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2020” și Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana.

De asemenea, în cadrul evenimentului, experţi din Moldova şi de peste hotare au abordat problemele privind economia informală din Republica Moldova, politicile de ocupare a forţei de muncă, angajarea persoanelor cu dizabilităţi, asistenţa în angajare a refugiaţilor, ocuparea femeilor.

19-02-2016.jpg
19-02-2016_2.jpg

Precedenta ştire


În raioanele Anenii Noi şi Ialoveni urmează a fi create Comisii teritoriale pentru consultări şi negocieri colective
La 20 şi 24 noiembrie curent, Confederația Naţională a Patronatului din Republica Moldova a organizat în raioanele Anenii Noi și Ialoveni două Mese Rotunde cu genericul "Dialogul social şi negocierile colective la nivel teritorial".
07.12.2015

Următoarea ştire


Biroul executiv al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective s-a întrunit în ședință
Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective (CNCNC) și-a aprobat Planul de activitate pentru semestrul I al anului 2016. Decizia a fost luată în cadrul ședinței biroului executiv al Comisiei, convocată astăzi de vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.
03.03.2016